wtorek, 31 grudnia 2013

Szczęsliwego Nowego Roku !

Kończę 2013 rok małym podsumowaniem.
Blog działa od końca czerwca i jestem pełna podziwu dla siebie, że tak długo, szczególnie że nie raz podchodziłam do jego pisania.
Dzięki Wam chcę robić to dalej i na 2014 rok planuję wiele nowości!
Mam nadzieję, że będziecie dalej ze mną i tylko tego na ten Nowy Rok sobie życzę!
A dla Was samych dobrych dni, zdrowia i szczęścia.
Aby ten rok był jeszcze lepszy niż mijający!

Ekspresowa przekąska


Zostało jeszcze trochę czasu i jeśli robicie małą imprezę domową to ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Pyszny kremowy serek z łososiem na słonych krakersach! Szampańskiej zabawy!


Składniki :
  • * opakowanie krakersów - idealne by były okrągłe
  • * opakowanie serka śmietankowego 
  • * opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • * łosoś wędzony na zimno 
  • * koperek

Przygotowanie :
Wystarczy pokroić drobno łososia. Wymieszać z serkami, dodać koperek i ewentualnie przyprawić, choć pamiętajcie że i łosoś i krakersy są już słone. Tak powstały krem wyłożyć na krakersach. Ozdobić plasterkami małego korniszona bądź oliwkami.

Pieczony kurczak z warzywami


Kurczak sprawdzi się na kolację sylwestrową na pewno. Tutaj z fasolką szparagową, brokułami i marchewką. Coś innego, ale równie smacznego. Polecam!



  • * kurczak bądź elementy z kurczaka
  • * brokuł
  • * marchewka
  • * czerwona cebula
  • * zielona fasolka szparagowa 
  • * 3 łyżki oleju rzepakowego
  • * przyprawa do kurczaka 
Przygotowanie :
Kurczaka natrzeć przyprawą i obsmażyć po 5 minut z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa. Na warzywach ułożyć podsmażonego kurczaka, podlać olejem z pieczenia kurczaka. Wstawić do piekarnik na 40 minut. Piec w 200 stopniach.

Bajaderka


Na pewno i Wam po świętach zostały ciasta. Te bez kremów i galaretek możemy z pewnością wykorzystać w tych pysznych bajaderkach. Obtoczone w mlecznej czekoladzie i wiórkach kokosowych dorównują tym ze sklepowej półki! Powiem więcej - są o niebo lepsze!




Składniki :
  • * pokruszony biszkopt lub inne ciasto np murzynek
  • * łyżka kakao
  • * dowolne bakalie i orzechy posiekane drobno
  • * 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • * polewa czekoladowa bądź rozpuszczona mleczna czekolada
  • * wiórki kokosowe




Przygotowanie :
Wszystkie składniki wyrobić tak by powstała kula. Podzielić ją na mniejsze kuleczki. Obtoczyć w czekoladzie i obsypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć by cała masa stwardniała. Moje aż się rozpływały w ustach.

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sylwestrowy tort imieninowy


Tort piekłam specjalnie na imieniny, które jutro mój S obchodzi. Biszkopt z niezawodnego przepisu mamy oczywiście, a krem z dodatkiem mascarpone. Do tego orzechy i czekolada.
Mam nadzieję, że będzie pyszny!
 
 
 
Składniki :
  • * sok z połowy cytryny 
  • * szklanka wrzątku
  • * 2 małe śmietany kremówki 36%
  • * opakowanie serka mascarpone 
  • * 2 fixy do kremówki
  • * 2 łyżki cukru pudru
  • * duża garść orzechów laskowych i włoskich
  • * tabliczka mlecznej czekolady
 
 
Przygotowanie :
Upieczony biszkopt przekroić by powstały trzy blaty. Każdy nasączyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Przygotować krem ubijając kremówkę z fixami. Dodać serek i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Każdy nasączony blat posmarować kremem i posypać startą czekoladą. Wierzch posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami. Ja swój tort ozdobiłam wiórkami kokosowymi , rozetkami z pozostałego kremu oraz rozpuściłam czekoladę mleczną i na folię wylewałam ją tak by powstały opłatki czekoladowe.

Sałatka z makaronem idealna na imprezę

Kolejna propozycja na Sylwestra. Sałatka z makaronem bądź z pierożkami tortellini. Ja nie mogłam się zdecydować na smak pierożków, więc wybrałam makaron którego mam całe mnóstwo z wygranego konkursu. Padło na kolorowe rurki. Sałatka jest pyszna, delikatnie pikantna od przypraw, bo dodałam pieczonego kurczaka. Polecam spróbować!



Składniki :
  • * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej
  • * biała część pora
  • * papryka czerwona
  • * pół zielonego ogórka
  • * 4 korniszony
  • * garść startego sera wędzonego
  • * mała śmietana 10%
  • * pół słoiczka majonezu
  • * koperek
  • * sól , pieprz


Przygotowanie :
Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś z kurczaka pieczona z przyprawą do kurczaka. Por siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki w kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny będzie równie dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce, nie mieszam. Przygotowuję sos śmietanowo-majonezowy z dodatkiem koperku. Ja na te proporcje dałam cały pęczek. Im więcej tym lepiej. Przyprawiamy sos i sałatkę polewamy tuż przed podaniem.


niedziela, 29 grudnia 2013

Tydzień w moim telefonie XVI

Dzisiaj szybkie podsumowanie tygodnia. To już ostatnia niedziela w tym 2013 roku. Kończymy trzynastkę by wejść w nowy i mam nadzieje lepszy rok. 
Szkoda tylko, że Święta nie były białe. U mnie świeciło słońce jak na wiosnę. 
Bardzo dziękuję że jesteście ze mną i tutaj na blogu i na FB.
Dziękuję za każde wyświetlenie , to daje mi motywację by działać jeszcze więcej.
Zapraszam !
 
 
Skromnie, ale większość czasu spędzałam w kuchni. W tym roku przygotowałam sama całe święta i jestem z tego bardzo zadowolona. Lubię jak wszystko jest po mojemu.
Dodaję jeszcze Sylwestrowe propozycje, które pojawiły się na blogu już jakiś czas temu, ale postanowiłam trochę też przepisy odświeżyć. Jednocześnie zapraszam jeszcze jutro na parę propozycji. Będzie też tort imieninowy bo swojego prywatnego Sylwestra mam w domu.
http://www.magicznezyciemarty.blogspot.com/search/label/Sylwester%2FNowy%20Rok

Imprezowa sałatka gyros

Sałatka gyros już na blogu była. Tym razem trochę zmieniłam składniki i kurczaka usmażyłam z cebulą. Wybrałam mięso z udek kurczaka, bo bardziej mi smakuje niż z piersi. Nie dodawałam też czosnku i sos zrobiłam jogurtowo- majonezowy. Jest idealna na każdą imprezę. 


Składniki :
  • * około 600g mięsa z udek kurczaka
  • * łyżka oleju rzepakowego
  • * przyprawa do gyrosa 
  • * cebula 
  • * kapusta pekińska
  • * ogórki konserwowe 
  • * papryka czerwona
  • * kukurydza konserwowa
  • * ketchup łagodny
  • * 3 łyżki majonezu
  • * mały jogurt naturalny 
  • * sól , pieprz
  • * ewentualnie koperek 


Przygotowanie :
Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, obsypać przyprawą gyros i odstawić minimum na dwie godziny. Pokroić kapustę w paski , cebulę, ogórki i paprykę w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać drobno posiekany koperek. Rozgrzać olej , przesmażyć kurczaka, dodać cebulę. Wystudzić. W misce ułożyć warstwę kurczaka z cebulą. Dodać 2 łyżki sosu. Kurczaka posypać papryką, na paprykę dać ogórki konserwowe. Dodać ketchup i odsączoną kukurydzę z puszki. Polać resztą sosu majonezowo-jogurtowego. Przykryć poszatkowaną kapustą pekińską. Najlepiej podawać w przeźroczystej misce, wtedy widać ułożone warstwy sałatki. 


sobota, 28 grudnia 2013

Drożdżowe paluchy Grissini

Bardzo ciekawa przekąska do piwa, idealnie się sprawdzą na imprezie czy ot tak do pochrupania. U mnie z sezamem i czarnuszką. Polecam spróbować zrobić swoją wersję.


Składniki :
  • * 1/5 kostki świeżych drożdży
  • * pół szklanki ciepłej wody
  • * łyżeczka cukru
  • * łyżka mąki pszennej 
  • * szczypta soli
  • * 2,5 szklanki mąki pszennej
  • * sezam 
  • * czarnuszka 
  • * żółtko 

Przygotowanie :
Przygotować z mąki, cukru, drożdży i wody zaczyn. Odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto bez podsypywania już mąki. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać małe kawałki i wałkować ręką paluchy długości blaszki w której będziemy je piekli. Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem o obsypujemy sezamem bądź czarnuszką. Można posolić. Piec około 15 minut w 200 stopniach.

 

czwartek, 26 grudnia 2013

Czwartki z Yankee Candle MERRY MARSHMALLOWS / MACINTOSH SPICE

Zapraszam na lekki po świąteczny wpis o woskach Yankee Candle.
Dzisiaj dwa zapachy.
Tak na odprężenie.
Merry Marshmallows 

Pianki marshmallows uwielbiam, ale zapach Yankee Candle wcale mi do tej nazwy nie pasuje. Wosk z serii Housewarmer o zapachu waniliowych pianek. Do mnie nie przemawia i nie czuję tej cukrowej pianki nic a nic. Na listę ulubieńców się nie załapał i już wiem, że była to jednorazowa przygoda.
Macintosh Spice

Czyli korzenne jabłuszko jak dla mnie to zapach gorącego jeszcze jabłecznika posypanego brązowym cukrem i cynamonem. Zapach idealny na chłodne, zimowe wieczory.

Jeszcze kilka słów na temat mojego nowego kominka. Spodobał mi się podgrzewacz z serii Petal Bowl w kolorze czerwonym. Wybrałam sklep goodies.pl ponieważ trafiłam na promocję wysyłki za darmo. Cena to tylko 35zł a prezentuje się wspaniale. Trzeba co prawda uważać bu nie spadła miseczka z woskiem, ale jest ogólnie bezpieczny w użytkowaniu jeśli wszystko robimy z głową. Na pewno oryginalny kominek od Yankee Candle jest lepszy dla wosków. Chociaż miałam te zwykłe, tańsze i też się sprawdzały.

Żary Jarmark Bożonarodzeniowy 18-22 grudnia

Odwiedziliśmy też drugi Jarmark Bożonarodzeniowy w naszej okolicy. Tutaj trwał aż pięć dni i więcej się działo. Było mnóstwo domków a w nich wyroby wędliniarskie, stroiki świąteczne, obowiązkowo można było kupić karpia oraz warzywa czy owoce. Był nawet sprzedawca z wędzarnią na kółkach więc można było zaopatrzyć się w domowe wędzone szynki, boczki i kiełbasy. Można było kupić miody, ale i ubrania czy pieczone pierogi. Zapraszam na zdjęcia.