sobota, 30 listopada 2013

6 SANTE znaczy zdrowie - Recenzja Macy Pszennej Tradycyjnej

Szczerze się przyznam, że mace jadłam pierwszy raz w życiu. Najpierw spróbowałam na sucho i dla mnie miała troszkę gorzki posmak. Chyba za sprawą dobrego wypieczenia. Postanowiłam, że dodam coś do macy i zrobię kanapki. To był świetny pomysł, bo nawet ze zwykłym serkiem naturalnym smakowała o wiele lepiej. Można robić z jej użyciem pyszne kanapki. Zdrowszy, a właściwie mniej kaloryczny pomysł na zastąpienie chleba w naszej diecie. 
maca tradycyjna

Polecam szczególnie z awokado oraz łososiem. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik krakersów na różne imprezy. 
 Skład macy tradycyjnej to : mąka pszenna typ 550 , woda oraz sól morska 
Jestem bardzo ciekawa drugiej, razowej macy. Na pewno też u mnie zagości, bo cena 2,72 za opakowanie jest dla mnie idealna!
Zapraszam na stronę sklepu Sante
oraz na FB Sante

Zawijańce z salami

Jeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko.
wytrawne zawijańce
Składniki :
Ciasto :
  • * pół kg mąki pszennej
  • * centymetrowy plaster drożdży
  • * 3 łyżki cukru 
  • * 1 łyżeczka soli
  • * szklanka mleka.
  • * 1/4 szklanki ciepłej wody
  • * pół kostki masła

Przygotowanie :
Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić na 20 minut aż zaczyn wyrośnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Masło podgrzać z mlekiem. Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. na pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów. 
Nadzienie :
  • * opakowanie salami
  • * pół słoiczka przecieru pomidorowego 
  • * łyżeczka oliwy z oliwek 
  • * łyżeczka ulubionych suszonych ziół
Przygotowanie : 
Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki.
Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.

Panierowane parówki - szaszłyki

Moja propozycja na wieczór andrzejkowy. Szaszłyki biorą udział w konkursie organizowanym na blogu Justyny. 
Tutaj odsyłam Was do wszystkich szczegółów. Jeśli macie chęć wziąć udział to do końca dnia macie jeszcze czas.
konkurs Roczek z Pomocnikami
Składniki :
  • * 5 parówek z szynki 
  • * 3 łyżki bułki tartej
  • * 1 łyżeczka ulubionych przypraw np. do pizzy 
  • * 1 jajko
  • * olej do smażenia

 
Przygotowanie :
Parówki pokroić na równe kawałki. Nadziewać na przemian na szaszłykowe patyczki. Rozkłócić jajko. Maczać dokładnie w jajku. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i obsypać szaszłyki. Czynność powtórzyć żeby parówki dobrze obtoczyć w bułce. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionym sosem. U mnie z czosnkowym z dodatkiem ketchupu.

 


piątek, 29 listopada 2013

Brązowy cukier waniliowy

Cukier waniliowy już mam. Jednak na blogu frosch.blogspot.com znalazłam brązowy cukier waniliowy, który mnie zainteresował i nawet zapytałam czym różni się od białego.
Postanowiłam, że zrobię swój i ten zapach wanilii z zapachem brązowego, karmelowego cukru jest obłędny.
To chyba prawda ! Do zwykłego cukru waniliowego już nie wrócę.
brązowy cukier waniliowy
 
Składniki :
  • * szklanka brązowego cukru
  • * laska wanilii 
Przygotowanie :
Laskę wanilii rozciąć na pół , wyciągnąć wszystkie ziarenka i wrzucić do słoika z cukrem. Pokroić wanilię na mniejsze kawałki. Wrzucić do słoiczka. Zamknąć i potrząsać przez chwilę aż do wymieszania składników. Odstawić na kilka dni.

 


czwartek, 28 listopada 2013

Czwartki z Yankee Candle VANILLA CUPCAKE / SPICED ORANGE / HONEY BLOSSOM

Kolejny pachnący piątek i trzy woski. Tym razem misz masz. Myślę, że znajdziecie coś dla siebie.
Wosk Vanilla Cupcake znajdziecie tutaj.

Vanilla Cupcake to wosk z serii Housewarmer o zapachu waniliowej babeczki łączący w sobie aromaty biszkoptu, wanilii, lukru oraz cytryny.
O zapachu możemy powiedzieć, że to łakocie pachnące domowo, bo wiadomo że takie są najlepsze. Woskowa tarteletka pachnie jak ciepła waniliowa babeczka z cytrynowym lukrem. Piękny budyniowy kolor wosku zachęca. Do tego słodka babeczka która kusi na obrazku. Jedak ja czuję sztuczny zapach waniliowy. I po zapaleniu jest mdły. Nie dla mnie, choć może bardziej sprawdziłby się w kuchni. 


Spiced Orange to zapach soczystych i słodkich pomarańczy przyprawionych aromatycznym imbirem i korzennymi goździkami. 
Wosk Spiced Orange znajdziecie tutaj


Ja co roku wbijam goździki w pomarańcze, bo uwielbiam ten zapach. Dlatego wiedziałam, że ten wosk będzie strzałem w dziesiątkę. I się nie myliłam. To kolejny zapach który zagości na stałe w moim domu. Lubię mocną nutę korzenną. Na ten jesienno-zimowy czas to ideał dla mnie. Na pewno będę do niego często wracać.

Wosk Honey Blossom znajdziecie tutaj.

Cudowna mieszanka nektaru z kwiatów miodowego piżma, frezji i lasu składają się na delikatny letni zapach. Mam ten wosk od bardzo dawna i coś naszła mnie chęć na powrót do lata. Ten kwiatowy zapach myślałam, że choć na chwile mnie przeniesie w ten ciepły, letni wręcz miodowy czas. Myślę, że ten wosk gdzieś na wiosnę może być dobry. Ale w ziemie jednak wracam do innych, cięższych zapachów. Niestety, ale ten wosk mnie nie zachwycił i na listę ulubieńców nie trafia. 


wtorek, 26 listopada 2013

X AKCJA piekarnie w twoim mieście

Choruję nadal, trzyma mnie od paru dni a kaszel i od tygodni. Staram się być tutaj z Wami, ale na obecną chwile czuję że moje plany się krzyżują. W miarę możliwości jednak nadrabiam.
Kolejny tydzień i kolejna piekarnia we wpisach.
Kolejna z moich żarskich ulubionych czyli Marek Czajkowski. Piekarnia co prawda znajduję się przy ulicy Żagańskiej, ale ja odwiedzam sklep przy ulicy Buczka. Obsługa na sześć. Wyroby na sześć z plusem. Tym razem padło na bułki z sezamem za 70groszy oraz do kawy racuch z serem za złotówkę. Piekarnia jedna z tańszych w mieście, Będę tam zaglądać na pewno. Wszystko świeże i smakuje. Takie uwielbiam.

 

 


poniedziałek, 25 listopada 2013

5 SANTE znaczy zdrowie - Pierogi z kaszą jaglaną

Kolejna moja propozycja to pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli. Polecam dla odmiany zrobić coś innego niż tradycyjne pierogi.
Zapraszam na przepis.
pierogi z kaszą jaglaną


Składniki :
Ciasto :
  • * szklanka mąki pszennej
  • * 1/3 szklanki wrzątku

Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat, zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi.
Farsz do pierogów :
  • * szklanka kaszy jaglanej
  • * garść suszonych grzybów
  • * cebula
  • * 3 łyżki oleju rzepakowego 


 Przygotowanie :
Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę przełożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości. Zostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i wymieszać razem z kaszą. Przyprawić do smaku. Zimnym farszem nadziewać przygotowane krążki z ciasta. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować około 7 minut od wypłynięcia pierogów.
Ja swoje pierogi polałam czerwoną cebulą przesmażoną na łyżce oliwy.


Zapraszam na stronę sklepu Sante
oraz na FB Sante

niedziela, 24 listopada 2013

Skórka pomarańczowa

Idąc za ciosem i robiąc domowe przyprawy, zrobiłam skórkę pomarańczową. Wykorzystam ją na pewno do świątecznego sernika. Polecam zrobić swoją domową skórkę pomarańczową. Na pewno nie ma konserwantów ani innych chemicznych substancji. 
skórka pomarańczowa
 
 
 
Składniki :
  • * 2 pomarańcze
  • * szklanka cukru
  • * szklanka zimnej wody
Przygotowanie :
Obrać pomarańcze ze skóry. Odkroić białą błonę, posiekać skórkę w kostkę lub w paseczki. Zagotować wodę z cukrem, wrzucić skórkę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż woda odparuje. Pogotować troszkę i wykładać skórkę na papier do pieczenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Myślę że spokojnie do Świąt można przechowywać naszą skórkę pomarańczową.

sobota, 23 listopada 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa


Co dom to przepis na sałatkę jarzynową. Ja robię najprostszą chyba z możliwych, ale dla mnie najlepszą. Jem ją tylko i wyłącznie z ketchupem albo posypaną czerwoną papryką pokrojoną w kostkę.
Przepis dodaję do akcji która na FB trwa do 15 grudnia. Gdyby ktoś jeszcze był chętny podzielić się swoim przepisem na jarzynową sałatkę to zapraszam !
 
Składniki :
  • * 6 średnich ziemniaków 
  • * 3 marchewki
  • * 2 cebule
  • * 4 kiszone ogórki
  • * 4 jajka
  • * puszka groszku konserwowego
  • * pół słoiczka majonezu
  • * 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • * sól , pieprz
     
Przygotowanie :
Ziemniaki , marchewkę oraz jajka gotuję. Odstawiam do wystygnięcia. Kroję w kostkę cebulę i ogórki kiszone. Zimne ziemniaki , marchewkę oraz ugotowane na twardo jajka kroje w kostkę. Łączę wszystkie składniki z odsączonym groszkiem konserwowym, dodaję musztardę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam wszystko z majonezem. Odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.

Przyprawa do piernika

Specjalnie dla Gosi postanowiłam zrobić domową przyprawę do pierników. Mimo, że mam już kupną to mogę potwierdzić że domowa jest o niebo lepsza. Wyrazista w smaku. Polecam oczywiście zrobić domową przyprawę. 



Składniki :
* łyżka cynamonu
* łyżeczka mielonego imbiru
* łyżeczka mielonych goździków 
* łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 
* pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 
* szczypta kardamonu  
* szczypta mielonego anyżu 

Przygotowanie :
Wszystkie przyprawy wsypujemy do słoiczka i potrząsamy do połączenia. Goździki , kardamon oraz anyż włożyłam do mocnego woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta. Nie jest więc potrzebny młynek by przygotować sobie domową przyprawę do piernika.
 

 

4 SANTE znaczy zdrowie - Placuszki otrębowe

Moja propozycja na zamianę zwykłego chleba w kanapkach. Placuszki można zrobić jednak w dwóch wersjach - na słodko i słono. Do kanapek polecam z dodatkiem suszonych ziół. Podaję dzisiaj wersję podstawową.
placuszki otrębowe
 
 
 
Składniki :
  • * jajko
  • * 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
 
 
 
Przygotowanie :
Wymieszać otręby , dodać jajko oraz jogurt. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę by otręby spęczniały. Ja piekę placuszki na suchej teflonowej patelni, ale można dodać łyżkę oliwy. Do podstawowej wersji idealnie pasują zioła , ale można dodać tylko sól i pieprz. 
Zapraszam na stronę sklepu Sante
oraz na FB Sante