poniedziałek, 30 września 2013

Kartka dla Oliwki

Pewna dziewczynka chora na raka , 27 października kończy 6 lat i Jej wielkim marzeniem jest uzbierać jak najwięcej kartek urodzinowych.
Moglibyście wysłać tej małej dzielnej dziewczynce po jednej kartce ?
To niewiele kosztuje, a może wywołać uśmiech na Jej buzi.
Już i tak wiele wycierpiała ta mała dziewczynka ... 

Oliwia Gandecka
ul.M.C.Skłodowskiej 11/26
65-001 Zielona Góra

Zupa cebulowa

To moja pierwsza cebulowa zupa. Szukałam w internecie przepisów. Nie chciałam robić z białym winem. I powiem, że wyszła pyszna. Taka jesienna. Robicie cebulową?
 
 
 
Składniki :
  • * kilogram cebuli pokrojonej w krążki
  • * litr rosołu
  • * pieprz czarny mielony
  • * łyżka masła
  • * łyżka oliwy
  • * grzanki
Przygotowanie :
Podsmażyć na maśle i oliwie cebulę. Dolać rosół , przyprawić. Gotować aż cebula będzie miękka. Zmiksować na gładko. Podawać z grzankami.
 
 

Fish burger - kolejny fast food

Bułka i ryba ? Czy to smaczne rozwiązanie ? Dzisiaj kolejny pomysł na domowy fast food w wersji rybnej. Składniki dostępne w każdej lodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera .
 
 
Składniki :
  • * ciabatta bądź inna bułka
  • * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce z bułki tartej 
  • * kapusta pekińska
  • * pomidor
  • * cebula
  • * ogórki kiszone bądź konserwowe 
  • * ulubiony sos bądź ketchup
 
 
Przygotowanie :
Bułkę podgrzać , polać sosem - u mnie majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i ketchupem. Kroimy cienko kapustę , dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórki i cebulę. Taką sałatkę układamy na bułce z sosem. Dodajemy rybę. Można polać sosem. Ja już nie dawałam więcej sosu. Przykrywam bułką.
Pyszna kanapka na ciepło. Ja miałam ciabattę i akurat wykorzystałam , ale nadają się także inne bułeczki.
 
Przypominam , że jeszcze przez cały dzisiejszy dzień trwa CIASTECZKOWE ROZDANIE. Gdyby ktoś miał ochotę dodać swój przepis do akcji to bardzo serdecznie zapraszam !

niedziela, 29 września 2013

Litewska sałatka z domowym majonezem


Przepis dostałam od koleżanki - Litwinki - z krwi i kości. Pierwszy raz jadłam ją właśnie u Niej , do wódeczki idealna. Chleb litewski jest dostępny w Tesco. Postanowiłam,że właśnie na sobotni wieczór zrobię coś innego niż Gyros. Do sałatki dodałam majonez domowej roboty. Do tej sałatki nic więcej już nie trzeba , jako samodzielne danie jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb i dodatek majonezu.
 
Zaczniemy od majonezu. Przepis już jest na blogu - ale ten post powstaje na potrzeby akcji na portalu Durszlak.pl ZASTĄP SŁOIK PYSZNYM DANIEM.
Domowy majonez
do słoika w którym przechowuję później majonez , wbijam 2 całe jajka
dodaję łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz oraz sok z cytryny
dolewam szklankę oleju
wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości
 
 
Sałatka z chlebem litewskim 
Składniki :
  • * 4 kromki litewskiego chleba 
  • * 2 ząbki czosnku
  • * puszka fasoli czerwonej
  • * tarty żółty ser

Przygotowanie :

Chleb kroimy w kostkę i robimy z niego grzanki na łyżce oliwy bądź suchej patelni. Pod koniec wrzucamy starty na tarce czosnek. Wrzucamy do salaterki.
Do chleba dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę czerwona z puszki. Może być też biała.
Na fasolę ścieramy ser żółty , koleżanka daje pokrojony w kostkę
Na to nasz majonez i gotowa pyszna sałatka. Idealna na główne danie. Jest bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna.

 

 

sobota, 28 września 2013

Potrawka z kurczaka

Dzisiaj pomysł na pyszna potrawkę z kurczaka. Ja wykorzystałam mięso z udek. Jest smaczniejsze niż z piersi kurczaka. Polecam spróbować. Można dodać jeszcze konserwowy zielony groszek. U mnie potrawka została podana z ryżem i posypana natką pietruszki.
 
 
 
Składniki :
  • * 600g mięsa z kurczaka
  • * duża marchewka
  • * duża cebula
  • * pół litra rosołu 
  • * łyżka maki pszennej 
  • * łyżka jogurtu naturalnego
  • * ulubione przyprawy
 
 
Przygotowanie :
Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę w słupki. Zagotować razem z rosołem. Na patelni przysmażyć mięso z kurczaka razem z przyprawami. Dodać do warzyw. Gotować do miękkości marchewki. Posypać mąką , dodać jogurt naturalny. Zagotować aż potrawka zgęstnieje.

piątek, 27 września 2013

Domowy majonez

Nie robiłam często majonezu w domu , bo zawsze pasował mi mały słoiczek majonezu Winiary. Tyle było akurat na sałatkę i do kanapek. Jednak ostatnio staram się nie używać żadnych gotowych produktów i rezygnuję z ich zakupu. Z podanych w przepisie składników wychodzi dość spory słoiczek. Ja najdłużej przechowywałam go w lodówce 10 dni. Przeważnie wystarcza na dwa dni góra , szczególnie gdy robię sałatkę. Zachęcam wszystkich do robienie swoich własnych majonezów , sosów czy ketchupów. Te ze słoika to w większości sama chemia.



Składniki :                                                             
  • * 2 jajka
  • * łyżeczka musztardy
  • * łyżka soku z cytryny
  • * sól , pieprz do smaku
  • * szklanka oleju 
Przygotowanie :
Do słoiczka wbijamy jajka, przyprawiamy , dodajemy musztardę oraz sok z cytryny. Wlewamy olej - ja wybrałam rzepakowy. Blenderem mieszamy w górę i w dół słoiczka około 3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ja robię w słoiczku , później go zakręcam i wstawiam do lodówki. Nie mamy dzięki temu za wiele mycia. Polecam domowy majonez.

czwartek, 26 września 2013

Francuskie ciasteczka z dżemem

Dzisiaj jeszcze druga propozycja z ciasta francuskiego. Tak samo prosta i szybka. Na słodko. Takie małe co nie co do popołudniowej herbatki.
 
 
Składniki :
  • * opakowanie ciasta francuskiego 
  • * ulubiony dżem
  • * żółtko jajka
  • * cukier puder
Przygotowanie :
Ciasto francuskie kroimy na  12 kwadratów. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy na pół. Brzegi zlepiamy widelcem. Układamy na blaszkę, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Parówki w cieście francuskim

Przepis na szybką przekąskę bądź ciepłą kolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym.
 
Składniki :
  • * 4 parówki z szynki
  • * opakowanie ciasta francuskiego
  • * tarty żółty ser
  • * ulubione przyprawy
  • * żółtko jajka 
  • * ketchup
Przygotowanie :
Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.
 

środa, 25 września 2013

Kwaskowy pleśniak śliwkowy

Miał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać.
 
 
Składniki :
  • * 4 szklanki mąki pszennej 
  • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • * 1,5 szklanki cukru
  • * 5 jajek 
  • * kostka masła
  • * kisiel cytrynowy 
  • * śliwki 
Przygotowanie :
Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec około godziny w 175 stopniach.
 


Pizza z patelni


Dzisiaj ot taki wynalazek będzie,ale że wyszła smaczna dlatego dzielę się przepisem. Miałam chęć na pizzę, ale w piekarniku siedział już kurczak i nie chciało mi się czekać. Znalazłam przepis w zeszycie więc spróbowałam. Kiedyś takie placki piekłam przy diecie Dukana , ale dzisiaj zaszalałam i zrobiłam na drożdżach i mące pszennej. Polecam spróbować. A przepis dodaję do akcji Pudliszki - to mój ulubiony koncentrat z tych 30%.
 
 
Składniki :
  • * szklanka mąki pszennej
  • * 2 czubate łyżki otrębów pszennych 
  • * łyżeczka przyprawy do pizzy
  • * 1 łyżeczka cukru
  • * szczypta soli
  • * plaster około 1,5cm świeżych drożdży 
  • * pół szklanki ciepłej wody
  • * oliwa z oliwek 
  • * mała czerwona cebula
  • * pół czerwonej papryki 
  • * duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • * łyżeczka ulubionych ziół
  • * ser żółty 
Przygotowanie :
Drożdże rozpuszczam w wodzie i cukrze. Wlewam do miski z mąką , otrębami i solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oliwy i podsmażam cienko pokrojoną cebulkę wraz z papryką. Z koncentratu , łyżki oliwy oraz ziół robię sos na pizzę. Trzeba bardzo dobrze rozmieszać żeby oliwa nie oddzielała się od koncentratu. Talerz wielkości naszej patelni smarujemy oliwa i formujemy na nim pizzę. Na tak przygotowaną pizzę wykładamy sos pomidorowy i stroną z sosem układamy na patelni na naszej podduszonej cebuli z papryką. Na małym gazie pod przykryciem pieczemy około 5 minut i sprawdzamy czy spód jest chrupki. Zsuwamy naszą pizzę na talerz i układamy ponownie na patelni drugą stroną. Posypujemy żółtym serem. Ja pokroiłam w kostkę, ale lepszy będzie jednak starty na tarce - szybciej się rozpuści. Przykrywamy i pieczemy aż cały ser się rozpuści. Możemy wierzch jeszcze przed zapieczeniem posypać ulubionymi przyprawami.