wtorek, 17 grudnia 2013

Zupa grzybowa idealna na Wigilię


Co roku u nas na stole wigilijnym był barszcz czerwony. W tym roku postawiłam na grzybową i powiem Wam, że robiłam wczoraj a smakowała super. Z dodatkiem gęstej śmietany i posypana koperkiem będzie idealna!
 
 
Składniki :
  • * bulion warzywny
  • * marchewka
  • * 5-6 ziemniaków bądź makaron łazanki
  • * garść suszonych grzybów
  • * pół małej kwaśnej śmietany
  • * łyżka mąki pszennej
  • * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól
 
 
Przygotowanie :
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Razem z powstałym wywarem ugotować grzyby z bulionem warzywnym oraz pokrojoną w plasterki marchewką i przyprawami. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Można dodać makaron łazanki, wtedy gotuję makaron oddzielnie. Śmietanę rozprowadzić z mąką  i łyżką gorącej zupy. Wlać do garnka i zagotować. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem.

4 komentarze:

  1. Ja też zdecydowanie wolę grzybową od barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym się jeszcze pokusiła na rybną :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię grzybową choć na wigilijnym stole króluje u mnie zupa rybna:)

    OdpowiedzUsuń