poniedziałek, 23 grudnia 2013

Wigilijne śledzie z cebulką w zalewie z oleju rzepakowego


Śledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera ich aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy korzystać z niego w naszej kuchni. Jest idealny do wielu dań na zimno jak i na gorąco.
 


Składniki :
  • * kilogram śledzi ala matias
  • * cebula
  • * 4 kulki ziela angielskiego
  • * łyżka octu
  • * pół szklanki oleju rzepakowego 
  • * pół szklanki letniej przegotowanej wody
 
 
Przygotowanie :
Śledzie wymoczyć w wodzie , zmieniając wodę przynajmniej dwa razy. Odsączyć. Można pokroić na mniejsze kawałki - u mnie zostawiam w całości. Układam śledzie w misce. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Polewam octem. Wrzucam kulki ziela angielskiego. Mieszam olej rzepakowy z wodą i zalewam śledzie. Odstawiam przynajmniej na jeden dzień żeby smaki się przegryzły.

2 komentarze:

  1. Martuniu, wszystkiego dobrego na te święta :****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla Ciebie też :) Wesołych Świąt !

      Usuń