czwartek, 19 grudnia 2013

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami


Tradycyjnie jak co roku na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. I są to moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne! 

 
Składniki :
Ciasto :
  • * 2 szklanki mąki pszennej 
  • * 2/3 szklanki wrzątku
  • * szczypta soli 
Nadzienie :
  • * kilogram kapusty kiszonej
  • * 2 garście suszonych grzybów
  • * duża cebula
  • * 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • * sól , pieprz 
     
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować razem z kiszoną kapustą. Drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wymieszać farsz i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić krążki, nadziewać farszem i zlepić.

14 komentarzy: