środa, 11 grudnia 2013

Świąteczny domek mrówek KONKURS LIDLA


W zeszłym roku dostałam domek mrówek od koleżanki z pracy na święta i tak pamiętałam, że stał i stał, aż żal było zjadać takie cudne ciastko. W tym roku postanowiłam sama zrobić sobie domek mrówek i z tego co pamiętam to wyszło podobnie. Może mogło postać trochę dłużej, ale szybko zjedliśmy. Polecam żeby zrobić swój domek mrówek, pięknie będzie się prezentował na świątecznym stole ale i szybko zniknie, bo jest pyszny! Przepis bierze udział w konkursie Lidla.
 
 


Ciasto :
  • * 3 szklanki mąki pszennej
  • * pół kostki masła ekstra
  • * 4 jajka
  • * kieliszek spirytusu bądź wódki
  • * olej rzepakowy do smażenia oraz mąka do posypywania gdyby ciasto się kleiło
  • * mak suchy i rodzynki do ozdoby
Syrop miodowy :
  • * 400 ml miodu sztucznego
  • * pół szklanki wody 
 
 
 
Przygotowanie :
 Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, kieliszek wódki oraz jajka i zagnieść ciasto tak żeby się nie kleiło do rąk. Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Wałkować na cienkie około 5 milimetrowe płaty. Kroić na dowolne prostokąty i smażyć w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Usmażone ciasto odkładać na papier by odsączyć tłuszcz. W garnku zagotować miód z wodą. Gdy woda odparuje i miód zrobi się ciągnący to maczać kawałki ciasta i układać na talerzu w formę kopca. Każdą warstwę posypać makiem oraz układać po parę rodzynek. I tak do ukończenia całego domku mrówek. Odstawić na dzień lub dwa żeby ciastka skruszały.

6 komentarzy:

  1. wow! ale się napracowałaś...super wyszło, chętnie bym się poczęstowała!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę pracy przy tym jest, ale jakie pyszne ! :)

      Usuń
  2. Przyznam że jeszcze nigdy nie widziałam takiego domku:D powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń