niedziela, 22 grudnia 2013

Ryba po grecku


Kolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno.


Składniki :
  • * 1,2kg filetów dorsza, mintaja
  • * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby
  • * 4 marchewki 
  • * kawałek selera 
  • * 1 pietruszka
  • * 2 cebule
  • * 4 łyżki oleju rzepakowego
  • * mały koncentrat pomidorowy
  • * łyżka ketchupu łagodnego
  • * cukier , sól , pieprz do smaku
 
 
Przygotowanie
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w paseczki. Usmażyć warzywa. Przyprawić do smaku. Dodać koncentrat i ketchup. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, opanierować, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. W misce układać warstwę warzyw i rybę. Przykryć warzywami. 

4 komentarze:

  1. Rybę po grecku na Wigilię robi mój brat :-) Zawsze znika w pierwszej kolejności:-) Kiedyś zestaw obowiązkowy na każdych imieninach:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już bardzo dawno nie robiłam :)

      Usuń
  2. uwielbiam rybę po grecku i robiłam taki sam przepis jak twój tylko żebez koncentratu dodaję sok pomidorowy . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z sokiem pomidorowym jeszcze nie robiłam, dzięki :)

      Usuń