piątek, 6 grudnia 2013

Obiadowy garnek - potrawka z soczewicą


Moja propozycja na konkurs organizowany przez Tesco na portalu durszlak.pl
Uwielbiam takie pyszności, które właściwie same się robią, a my tylko zjadamy. Polecam spróbować, bo jest to danie bardzo sycące i treściwe. Soczewica sprawia, że więcej dodatków nie potrzebujemy by się najeść.


Składniki :
  • * pół kg mięsa mielonego z karkówki
  • * szklanka soczewicy czerwonej 
  • * pół litra bulionu 
  • * pół kilograma pieczarek
  • * duża cebula
  • * pomidory w puszce TESCO
  • * passata pomidorowa TESCO
  • * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO
  • * 4 łyżki oleju rzepakowego
  • * natka pietruszki
 
 
Przygotowanie :
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Gdy składniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. ciekawa ta potrawka a z soczewicą to nigdy nie robiłam
    Magda
    życzę powodzenia w konkursie

    OdpowiedzUsuń