poniedziałek, 23 grudnia 2013

Mrówkowiec


To jest to ciasto z serii zawsze udających się. Składniki do mrówkowca zawsze mamy w domu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne!
 
 
 
Składniki :
  • * kostka Kasi bądź masła roślinnego
  • * 6 jajek 
  • * 1,5 szklanki cukru
  • * 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • * 1 szklanka maku
  • * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * olejek migdałowy 
 


Przygotowanie :
Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym jajku. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek zapachowy oraz dodać mak. Piec najlepiej w keksówce przez godzinę w 180 stopniach aż do suchego patyczka.

2 komentarze:

  1. Ależ dużo tych mrówków :-D Wesolych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie mrówki lubię :) Wesołych Justynka!

      Usuń