poniedziałek, 2 grudnia 2013

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami

Uwielbiam placki ziemniaczane. Jadłam już z cukinią, marchewką czy też z mięsem. Ale z pieczarkami dopiero pierwszy raz. Miały być zwykłe, ale zostało mi parę pieczarek więc pomieszałam ze startymi ziemniakami i wyszły pyszne,chrupiące placuszki. Zapraszam do spróbowania!
placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki :
  • * 5 ziemniaków
  • * duża cebula
  • * 5 średnich pieczarek
  • * ząbek czosnku
  • * 1 jajko
  • * 4 łyżki mąki pszennej
  • * przyprawa do ziemniaków
  • * olej do smażenia

 Przygotowanie :
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać 4 łyżki mąki pszennej oraz jajko. Przyprawić. Ja dodałam dużą łyżkę przyprawy do ziemniaków. Wymieszać. Smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać ze śmietaną.

6 komentarzy:

  1. Pulchniutkie te placuszki i wyglądają na smakowite

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki mogłabym jeść codzinnie ale ziemniaków nie chce się trzeć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te są tarte na średnich oczkach to zawsze szybciej idzie :)

      Usuń