niedziela, 1 grudnia 2013

Kartoflanka czyli rosół z ziemniakami

Mój narzeczony uwielbia rosół z ziemniakami, ale za często nie gotuję tej zupy, bo sama za rosołem nie przepadam.Dzisiaj kartoflanka czyli rosół z ziemniakami. Zapraszam!

Składniki :
* 3 udka z kurczaka
* skrzydło z indyka
* kawałek wołowiny - u mnie szponder
* 2 marchewki 
* pół selera 
* pół pora
* 2 pietruszki
* cebula
* ziele angielskie, pieprz i liście laurowe
* 5 ziemniaków
* natka pietruszki


Przygotowanie :
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości mięsa razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przyprawić do smaku. Dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Gotowy rosół z ziemniakami posypać świeżą natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam kartoflanki, dobrze, że przypomniałaś mi tę zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ja za rosołem z ziemniakami nie jestem, ale zjadłam z lanymi kluseczkami :)

      Usuń