sobota, 28 grudnia 2013

Drożdżowe paluchy Grissini

Bardzo ciekawa przekąska do piwa, idealnie się sprawdzą na imprezie czy ot tak do pochrupania. U mnie z sezamem i czarnuszką. Polecam spróbować zrobić swoją wersję.


Składniki :
  • * 1/5 kostki świeżych drożdży
  • * pół szklanki ciepłej wody
  • * łyżeczka cukru
  • * łyżka mąki pszennej 
  • * szczypta soli
  • * 2,5 szklanki mąki pszennej
  • * sezam 
  • * czarnuszka 
  • * żółtko 

Przygotowanie :
Przygotować z mąki, cukru, drożdży i wody zaczyn. Odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto bez podsypywania już mąki. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać małe kawałki i wałkować ręką paluchy długości blaszki w której będziemy je piekli. Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem o obsypujemy sezamem bądź czarnuszką. Można posolić. Piec około 15 minut w 200 stopniach.

 

4 komentarze:

  1. Już są :) ! Właśnie zastanawiałam się które zrobisz a tu 2 wersje widzę :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z samą solą też są pyszne i jeszcze nie warto trzymać ich aż do złotego koloru :) bo są twarde później :)

      Usuń
  2. Fajne:) Też muszę coś pomyśleć, bo u mnie w domu takie przekąski do piwka to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowe lepsze niż paluszki ze sklepu :)

      Usuń