sobota, 30 listopada 2013

Zawijańce z salami

Jeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko.
wytrawne zawijańce
Składniki :
Ciasto :
  • * pół kg mąki pszennej
  • * centymetrowy plaster drożdży
  • * 3 łyżki cukru 
  • * 1 łyżeczka soli
  • * szklanka mleka.
  • * 1/4 szklanki ciepłej wody
  • * pół kostki masła

Przygotowanie :
Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą wodą oraz cukrem. Odstawić na 20 minut aż zaczyn wyrośnie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Masło podgrzać z mlekiem. Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. na pół godziny. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów. 
Nadzienie :
  • * opakowanie salami
  • * pół słoiczka przecieru pomidorowego 
  • * łyżeczka oliwy z oliwek 
  • * łyżeczka ulubionych suszonych ziół
Przygotowanie : 
Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru, oliwy oraz ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki salami. Zawijać rogaliki.
Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietaną. Posypać makiem i czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.

6 komentarzy: