wtorek, 19 listopada 2013

Gulaszowa potrawka bądź zupa z szafranem


Moja propozycja na przepis miesiąca listopad 2013 SZAFRANOWE KULINARIA. Będzie to zupa gulaszowa ale gęsta jak potawka. Dodatek gęstej śmietany sprawi że smak złagodnieje , a szafran nada całej zupie pięknego koloru. Polecam na chłodne listopadowe wieczory.
Gulaszowa potrawka
 
 
Składniki :
  • * 4 plastry dowolnego mięsa wieprzowego - u mnie schab bez kości
  • * 2 marchewki
  • * cebula
  • * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek
  • * 6 ziemniaków
  • * duża czerwona papryka
  • * kawałek chili 
  • * łyżka oleju rzepakowego
  • * łyżka mielonej czerwonej papryki
  • * łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • * szczypta szafranu 
  • * łyżka koncentratu pomidorowego
  • * sól , pieprz , cukier
  • * śmietana 
 
 
Przygotowanie :
Mięso zagotować razem z jarzynką oraz podpieczoną marchewką i cebulą. Dodać liść laurowy , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz roztarty majeranek. Zagotować do miękkości mięsa. Mięso wyciągnąć , dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć mięso razem z obiema pokrojonymi paprykami , szafranem oraz mielonymi paprykami. Dodać do wywaru gdy ziemniaki będą miękkie. Zagotować , dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawić do smaku szczyptą cukru , soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Potrawka wychodzi dosyć gęsta , ale dodając więcej wody możemy przygotować idealną zupę gulaszową. Jest to świetne danie jednogarnkowe. Idealne na jesienną kolację. Bardzo rozgrzewa przed dodatek ostrych papryk. Udekorować śmietaną.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam używać szafran w kuchni, jest to szlachetna przyprawa
    już nawet jej szczypta dodaje innego wyrazu potrawie :)

    a taką gulaszową potrawkę z miłą chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym :) żałuję, ze inne mięsko wyjęłam na dzisiejszy obiadek, bo zrobiłabym takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę gulaszową, z dużą ilością mięcha, z papryką i pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie gęste i sycące zupy !
    Gośka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja na jesień tylko takie polecam :)

      Usuń