wtorek, 29 października 2013

Zupa krem dyniowa


Pierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty , szybki i smaczny. Są jeszcze dynie , więc zapraszam do wspólnego gotowania.




Składniki :

* cebula 
* 2 ząbki czosnku
* duża marchewka 
* kg miąższu dyni
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* łyżka masła
* litr rosołu bądź wywaru warzywnego 
* sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
* grzanki czosnkowe
* jogurt naturalny





Przygotowanie :
Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną  w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z czosnkowymi grzankami oraz jogurtem naturalnym. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę dyniową i mogę ją robić na wiele sposobów ;)
    U mnie jutro pewnie zagości na stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię na jeden sprawdzony sposób :) ale czekam na Twoją :)

      Usuń