poniedziałek, 14 października 2013

Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy

Wspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie.


Składniki :

* kolorowe papryki
* marchewka
* cebula
* cukinia
* pieczarki , grzyby leśne 
* mielone mięso 
* sól , pieprz , ulubione przyprawy
* pomidory w puszce  
* koncentrat pomidorowy
* ketchup pikantny 
* olej rzepakowy
* opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa 

Przygotowanie :
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. najpierw przemeblowałam pokój :) żeby mieć biurko pod oknem :)

      Usuń
  2. Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak właśnie lubię najbardziej :D Dzięki wielkie za inspiracje i zapraszam do mnie na bloga, gdzie też od niedawna stawiam pierwsze kroki kulinarne ;) http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń