poniedziałek, 16 września 2013

Pierogi ze szpinakiem

Moje pierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować.


Składniki :
Ciasto na pierogi :
  • * pół kg mąki pszennej
  • * jajko
  • * szczypta soli
  • * ciepła przegotowana woda
Przygotowanie :
Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką.
Farsz do pierogów :
  • * kostka mrożonego szpinaku
  • * cebula
  • * czosnek
  • * łyżka śmietany 12 %
  • * 2 łyżki twarogu półtłustego
  • * oliwa z oliwek 
  • * sól , pieprz , gałka muszkatołowa
Przygotowanie :
Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi. Odparować wodę , dodać śmietanę i twaróg. Przyprawić i zostawić do wystygnięcia. Zimnym nadziewać ciasto. Zlepić boki. Gotować około 3-5 minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką.

 

20 komentarzy:

  1. Wszystko co ze szpinakiem jest pyszne :)
    Ja akurat robię właśnie z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat fety niestety nie miałam :) wybrałam twaróg jak do ruskich pierogów :)

      Usuń
  2. Wlazłam z Przepisu na Kobietę i co widzę jako pierwsze u Ciebie? pierogi którymi teściowa przekonał mnie do szpinaku :)
    lubię przeglądać blogi kulinarne więc będę zaglądać :)

    pozdrawiam

    Cholera Jasna

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak.:) Ale w wersji z żółtym serkiem- w naleśnikach, pierogach i wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie miałam żółtego sera niestety :) dlatego padło na twaróg :)

      Usuń
  4. Ja wlasnie dzisiaj mialam na obiad ale kupne. Bardzo lubie posypane pieprzem i polane maggí :) polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupnych pierogów już nie jadam od dawna :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. to były moje pierwsze pierogi ze szpinakiem i powiem , że będę robiła częściej :)

      Usuń
  6. Uwielbiam szpinak, pierogi też, aż ślinka pociekła i mam ochotę na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja szpinaku nie lubię i nie polubię, ale klasyczne ruskie bym zjadła. ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja znowu za ruskimi nie jestem :) wolę z kapustą i grzybami :)

      Usuń
  8. Jedno z moich ulubionych! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno nie raz będę jeszcze robiła :)

      Usuń