środa, 18 września 2013

Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym

Propozycja na przekąskę bądź lekką kolację . Połączenie gotowanej kukurydzy z roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pyszna. Zresztą taka z wody też jest idealna.
 
Składniki :
  • * 3 kolby kukurydzy 
  • * sól
  • * łyżka masła 
  • * ząbek czosnku bądź czosnek granulowany 
Przygotowanie :
Gotować kukurydzę w osolonej wodzie około 20 minut. Masło utrzeć z czosnkiem i posmarować kukurydze. Podawać gdy są jeszcze ciepłe.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam gotowaną kukurydzę z masłem i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez masła i czosnku też była pyszna :)

      Usuń
  2. No właśnie kukurydza... jakoś w tym roku zapomniałam o niej, dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze jest mnóstwo na targowiskach :)

      Usuń
  3. Kukurydza jest pyszna, muszę spróbować z takim masełkiem :) Ale 20 min to raczej za długi czas gotowania, bo wtedy robi się twarda. Ja gotuję ją przez ok. 5-10 min. i wychodzi soczysta :) Acha, wody do kukurydzy nie solimy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja była słodziutka :) ale dokładnie nie wiem ile gotowałam :) całe przeważnie około 20 minut i nie są wtedy twarde :) a wodę solę trochę zawsze :)

      Usuń
  4. Mam nadzieję, że nie masz mi za złe kolejnego wpisu ;) Zrobiłam eksperyment, bo pan sprzedający mi kukurydzę powiedział, że trzeba ją krótko gotować, w co nie wierzyłam ;) Wypróbowałam więc długie i krótkie gotowanie i okazało się, że kukurydza gotowana do 10 min była bardziej soczysta. Więc coś w tym jest, ale oczywiście nie twierdzę, że mam rację :) Natomiast co do soli to przeczytałam kiedyś, że solenie wody powoduje, że kukurydza robi się twardsza ale tego już nie zgłębiałam dokładnie, po prostu na wszelki wypadek kolby solę tylko na talerzu :)) Pozdrawiam Cię serdecznie, dziś spróbuję Twój przepis z masełkiem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobre rady chętnie przyjmuję :) sama więc wypróbuję krótsze gotowanie jak uda mi się po południu kupić jeszcze kukurydzę :) w zeszłym roku miałam swoją własną z ogrodu i jadam na surowo :) co do soli to ja zawsze daję i nie widzę różnicy czy solona wcześniej czy na talerzu :)

      Usuń