czwartek, 18 lipca 2013

Ziołowy kurczak

Dzisiaj przepis na kurczaka . Potrzebowałam zrobić coś z kurczaka , a że pierś zostawiam na sobotę to padło na udka . Przepis na dwie osoby . Dodatkami były frytki - co prawda kupne - ale nasze ulubione z LIDLA . Na prawdę polecam karbowane . Są przepyszne . I z warzyw brokuł , kalafior i fasolka szparagowa z bułką tartą na masełku.
Składniki :
  • * 4 udka z kurczaka
  • * majeranek 
  • * sól 
  • * pieprz ziołowy
  • * mielona czerwona papryka
  • * przyprawa do kurczaka
  • * oliwa z oliwek 
Marynatę przyrządzam rozcierając przyprawy z oliwą i dokładnie obtaczam w niej kurczaka . Odkładam na około 2 godziny . Smażę od strony skóry na złoty kolor . Podlewam delikatnie wodą i duszę około 40 minut na wolnym ogniu . Mięso jest kruche , delikatne . Po prostu dobre .




Przypominam że jeszcze do niedzieli trwa rozdanie na które serdecznie zapraszam ! 

2 komentarze:

  1. Nie przepadam za frytkami. Ale na udka chętnie bym wpadła ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta słuszna porcja to dla mężowego :) mnie też frytki nie kręcą :) ale mięsko pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń