piątek, 19 lipca 2013

Spaghetti Bolognese


Dzisiaj włoskie danie. Przepis na domowy sos z mięsem. Do tego makaron z pszenicy durum i mamy gotowy obiad. Idealne na ciepłe dni gdy nie ma się ochoty na dłuższe stanie przy "garach".  Zapraszam.
Składniki :
  • * 600g mielonego mięsa - tutaj wykorzystałam łopatkę wieprzową
  • * 2 średnie cebule 
  • * ząbek czosnku
  • * pomidory z puszki 
  • * oliwa z oliwek
  • * zioła - tutaj mieszanka ziół do dań włoskich 
  • * świeża bazylia i oregano
  • * sól , pieprz , cukier do smaku
  • * makaron spaghetti z mąki durum 
Przygotowanie :
Czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę , wrzucić na rozgrzana oliwę . Zeszklić . Dodać mięso - przesmażyć. Pomidory wlać razem z zalewą. Gotować aż do miękkości. Przyprawić. Ugotowany makaron podawać z sosem. Posypać świeżymi ziołami - pasuje bazylia oraz oregano. Czasami używam tartej mozzarelli do posypania makaronu.

4 komentarze:

  1. Ostatnio też robiliśmy... czasami przychodzi taka chwila gdzie bolognese nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń